Under tre tuffa dagar sattes finalisternas kunskap, kreativitet och hantverksskicklighet på prov. Finalisterna fick baka allt ifrån dekorativa croissanter till fantasifulla matbröd. Totalt skapade varje bagare 150 verk med vackra former och kreativa utformningar under de sex timmar de hade till förfogande. Allt bedömdes av en professionell jury.

Juryns motivering till vinnaren löd:
”Med en imponerande hantverksskicklighet förstärkt av teknisk kreativitet på högsta nivå skapades utsökta bakverk. Kombinationen av rena smaker och vackra kreationer gjorde det enkelt för juryn att utse Sveriges bästa bagare. Årets Bagare 2016 och svensk Mästare för professionella bagare är Kim Lund.”

- Oerhört roligt! Jag är så glad och stolt. Jag trodde det skulle bli svårt att hålla tiden, men det gick jättebra. Jag använde mig av flera olika tekniker och former för att visa på bredd i mitt bagerihantverk, något som tydligen uppskattades av juryn. Jag är lite extra stolt över mitt egna matbröd – ett surdegsbröd med rapsfrön och rostade mannagryn. Gott att äta som det är, precis som ett matbröd ska vara, säger Kim Lund, vinnare av Årets Bagare 2016.

Tävlingen bestod av sju olika delmoment. En del tävlingsmoment var obligatoriska med strikta regler att förhålla sig till som baguetter, pain au chocolat och croissanter. Andra moment var friare med stora möjligheter för de tävlande att visa juryn sin kreativitet och hantverksskicklighet, såsom kuvertbröd i fantasifulla och nyskapande former, sötebrödsbullar med personlig och kreativ touch och inte minst alla bagares stolthet –matbrödet – i två fria tolkningar. En metodjury granskade hur finalisterna arbetade under bakningen och smakjuryn bedömde utseende och smak. Bakverken betygsattes efter smak, färg, form och kreativitet.

Resultat Årets Bagare 2016

Första plats: Kim Lund som jobbar på Bageri Brillo i Stockholm och kommer ifrån Västerås.
Andra plats: Anna-Lena Ehrling som jobbar på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg och kommer ifrån Lima.
Tredje plats: Ellen Käck som jobbar på Bageri Brillo i Stockholm och kommer ifrån Sundbyberg.
Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
Bedros Kabranian som jobbar på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm och kommer ifrån Trollhättan.
Tomas Helgesson som jobbar på Gateau i Lund och kommer ifrån Landskrona.
Tobias Henke som jobbar på Bageri Brillo i Stockholm och kommer ifrån Täby.