Ått Padtum Söderstöm korades till Årets Bagare 2017 med motiveringen: ”Med en unik målmedvetenhet skapades tävlingsbakverk av högsta klass. Idog träning, fantasi och kreativitet i kombination med smaksäkerhet, tävlingsvilja och strukturerat arbete har lett till att samtliga bakverk höll en hög kreativ höjd och kvalitet. Både när det gäller smaker och former. Årets Bagare 2017 och svensk mästare för professionella bagare har visat att hon verkligen blommat ut!”

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har verkligen lagt ner hjärta och själ för att förbereda mig så mycket som möjligt inför Årets Bagare och har idag fått ett kvitto på att mitt hårda arbete under flera år har givit resultat. Jag har fokuserat på att variera både form och smak i mina bakverk och därför använt mig av flera olika tekniker, något som visade sig ge utdelning. Min man Adam har stöttat och coachat mig, precis som jag gjorde när han vann 2014. Det känns så roligt att vi delar kärleken till yrket, säger Ått Padtum Söderstöm, vinnare i Årets Bagare 2017.
Tävlingen bestod av sju olika delmoment där finalisterna skapade baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt varsitt bröd baserat på en hemlig råvarukorg som de fick tilldelad genom lottning. Att kavla in smör i brioche har kommit att bli en trend i Årets Bagare, något som även syntes i årets bakverk. Trenden har numera spridit sig ut i landet hos olika bagerier och konditorier. Årets Bagare sätter med andra ord tydliga hantverkstrender i branschen.
- Att baka på den här nivån kräver ett enormt hantverkskunnande. Att göra det under tidspress, på tävling och utanför sitt eget bageri blir ytterligare en utmaning att bemästra. Idag har finalisterna visat prov på att noggranna förberedelser, gedigna kunskaper och kreativitet gör det möjligt. I år har vi fått se flera nya tekniker som vi säkert kommer få se mer av på bagerier ute i landet, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Bagare.
Ått visade på stor smaksäkerhet i en smörkavlad hallon- och chokladbrioche, dekorerad vackert
med en blomma. Ett bakverk som stod ut bland årets alla finalbakverk.

Resultat Årets Bagare 2017

Första plats: Ått Padtum Söderström, 26 år, är ursprungligen från Bangkok i Thailand och har senare bott och studerat i Borlänge. Idag arbetar hon som bagare och konditor på Vår gård i Saltsjöbaden. Ått studerade bageri och konditori på gymnasiet och fortsatte sedan vid Kristianstads yrkeshögskola, där hon 2013 utsågs till Årets Gesäll. Ått har tidigare tävlat i bland annat SM Unga Bagare och Dessertmästarna på Kanal 5. Hon har även varit medlem i det
Svenska Juniorbagarlandslaget.

Andra plats: Fredrik Eiserman, 24 år, är från Jönköping och arbetar som bagare på Valhallabageriet i Stockholm. Fredrik studerade bageri och konditori redan på gymnasiet och har fortsatt studera till bagare och konditor vid Kristianstads yrkeshögskola. Innan sin tid på
Valhallabageriet arbetade Fredrik på Konditori Rosetten i Taberg.

Tredje plats utan inbördes ordning:

Anders Svensson, 48 år, bagare från Helsingborg, är produkt- och kvalitetsansvarig på Werners Backhaus Café i Trelleborg. Anders började sin karriär 1984 där han studerade en tvåårig hantverkslinje i Helsingborg. Med över 30 år i branschen är han den finalist som har längst erfarenhet.

Sarah Lindberg, 24 år, är från Västerhaninge och arbetar som bagare på Bread and Table i Stockholm. Efter studenten fick Sarah möjligheten att bli bagarlärling. Med stort intresse för branschen la detta grunden för Sarahs fortsatta karriär som bagare på Kringelgården, Brunkebergs bageri och nu Bread and Table.