Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

20 september 2014

Adam Söderström vann Årets Bagare 2014

Idag den 20 september utsågs Adam Söderström till den första vinnaren av Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare. Tävlingen gick av stapeln på Sveriges Bageri & Konditorimässa i Kista, och har pågått under tre tuffa dagar. Adam Söderström jobbar till vardags på Bageri Petrus på Södermalm. Andraplatsen gick till Mattias Wallmark från Lundbergs Konditori, och tredjeplatsen till Gabriel di Grado från Spånga Konditori/Bullar&Bröd.

I totalt sex timmar har finalisterna bakat 150 bröd, baguetter och bullar vardera som sedan bedömts av en professionell jury. Finalisterna har tävlat i sju olika delmoment: matbröd, vanliga baguetter, freestyle-baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med kanel. Alla bakverk har bedömts av en smakjury och en metodjury.

Vinnaren Adam Söderström från Tumba vann med motiveringen: ”Med en exakthet utöver det vanliga har Årets Bagare levererat hantverk på högsta nivå. Vinnaren har presterat under hård konkurrens och presenterat bakverk som visar på hög och jämn kvalitet samt en väldigt elegant kanelbulle”.

Den nyinrättade tävlingen Årets Bagare arrangerades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer under Sveriges Bageri & Konditorimässa i Kista. Tävlingen arrangeras för att uppmärksamma bagaryrket, och det kreativa hantverket bakom bröd.

–Det här känns fantastiskt! Det känns stort att ha vunnit mot så starka motståndare, som alla levererat på högsta nivå under dessa dagar. All träning har gett resultat, och det var det som tog mig hela vägen, säger Adam Söderström från Tumba som är Årets Bagare 2014.

–De svenska bagarna håller världsklass, och vi är både regerande världsmästare och europamästare. Därför känns det nu roligt att vi kunnat kora en svensk mästare i bageri.  Startfältet var otroligt starkt och Adam Söderström har levererat fantastiska bakverk och visat upp ett hantverk på hög professionell nivå, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer M: 0703-646 794, E: martin@bageri.se