Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

19 mars 2015

Gabriel di Grado från Stockholm är Årets Bagare 2015

Idag den 19 mars vann Gabriel Di Grado från Stockholm Svenska Mästerskapen för professionella bagare och utsågs till Årets Bagare 2015. Tävlingen gick av stapeln i Nordstan i Göteborg, och har pågått under tre tuffa dagar. Gabriel driver Spånga Konditori i Spånga och Bullar & Bröd på Kungsholmen. Andraplatsen gick till Anders Fredriksson från Alingsås, och tredjeplatsen till Sara Fjärrstrand från Sala. Gabriel tog i år revansch efter förra årets bronsplats.

Finalen av Årets Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg, då även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen gick av stapeln.  Under gårdagen korades SM för bagare under 23 och idag har således den svenska mästaren i bageri 2015 korats.

I totalt sex timmar har finalisterna bakat 150 bröd, baguetter och bullar vardera som sedan bedömts av en professionell jury. Finalisterna har tävlat i sju olika delmoment: två sorters matbröd, baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med fruktfyllning. Alla bakverk har bedömts av en smakjury och en metodjury.

Vinnaren Gabriel di Grado från Stockholm vann med motiveringen:
”Genom att knåda ihop en svensk klassisk smak med en oväntad klassisk svensk form skapades en självklar favorit. Årets vinnare presenterade smaker som gick rakt in i juryns hjärta och förde oss tillbaka till barndomen.”

Gabriel Di Grado vann med bland annat ett matbröd med kamutvete och rostade sesamfrön samt en äppelpaj med vaniljsås i form av en bulle.

Tävlingen arrangerades för andra året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.  Huvudsponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlén.

–Jag känner mig hedrad att få bära titeln Årets Bagare, och det känns extremt roligt att vinna mot så starka motståndare. Idag stämde allt och all träning gav resultat, säger Gabriel Di Grado från Stockholm som är Årets Bagare 2015.

–Det känns fantastiskt roligt att samla Sveriges bästa bagare, både toppskiktet av de yrkesverksamma och våra framtida stjärnor, under vår SM-vecka i Göteborg. Under finalen av Årets Bagare har vi verkligen sett prov på det faktum att Sverige är ett av världens mest spännande brödländer med bagare i världsklass, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Bagare.

Att lyfta fram det genuina hantverk som brödbakning innebär samt att öka intresset för bagaryrket, inte minst bland yngre, är några av tankarna bakom tävlingen Årets Bagare. Tävlingen är öppen för professionella bagare.

Slutresultat för Årets Bagare 2015:

Första plats: Gabriel di Grado (40 år). Från Stockholm och driver Spånga konditori/Bullar&Bröd.
Andra plats: Anders Fredriksson (26 år).Från Alingsås och jobbar på Cum pane – Ekologisk bakverkstad i Göteborg.
Tredje plats: Sara Fjärrstrand (23 år). Från Sala och jobbar på Bakery & Spice i Stockholm.

Delad fjärdeplats:
Tobias Henke (28 år). Från Täby och jobbar på Taverna Brillo i Stockholm.
Martin Frankenberg (31 år). Från Flen och är bagerichef på K-märkt i Stockholm.
Jessica Lundin (27 år). Från Lerum och jobbar på Urban Deli Bageri i Stockholm.

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
M: 0703-646 794, E: martin@bageri.se

För intervjuer, ytterligare information och bilder, kontakta:
Elisabeth Ekstrand, presskontakt Prat PR
M: 0707-900 293, E: elisabeth.ekstrand@prat.se