Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

21 april 2016

Kim Lund är Årets Bagare 2016

Idag, den 21 april, vann Kim Lund från Västerås Svenska Mästerskapet för professionella bagare: Årets Bagare 2016. Med en pistagebrioche fylld med vaniljkräm, tahitivanilj och körsbärssylt samt en triangelformad brioche fylld med råsocker och rommarinerade lingonrussin imponerade Kim stort på juryn. Kim arbetar på Bageri Brillo i Stockholm. Stort grattis Kim!

Under tre tuffa dagar sattes finalisternas kunskap, kreativitet och hantverksskicklighet på prov. Finalisterna fick baka allt ifrån dekorativa croissanter till fantasifulla matbröd. Totalt skapade varje bagare 150 verk med vackra former och kreativa utformningar under de sex timmar de hade till förfogande. Allt bedömdes av en professionell jury.

Tävlingen bestod av sju olika delmoment. En del tävlingsmoment var obligatoriska med strikta regler att förhålla sig till som baguetter, pain au chocolat och croissanter. Andra moment var friare med stora möjligheter för de tävlande att visa juryn sin kreativitet och hantverksskicklighet, såsom kuvertbröd i fantasifulla och nyskapande former, sötebrödsbullar med personlig och kreativ touch och inte minst alla bagares stolthet –matbrödet – i två fria tolkningar. En metodjury granskade hur finalisterna arbetade under bakningen och smakjuryn bedömde utseende och smak. Bakverken betygsattes efter smak, färg, form och kreativitet.
När alla röster räknats ihop stod det klart: Kim Lund från Västerås blev vinnare med motiveringen: ”Med en imponerande hantverksskicklighet förstärkt av teknisk kreativitet på högsta nivå skapades utsökta bakverk. Kombinationen av rena smaker och vackra kreationer gjorde det enkelt för juryn att utse Sveriges bästa bagare. Årets Bagare 2016 och svensk Mästare för professionella bagare är Kim Lund.”

–Oerhört roligt! Jag är så glad och stolt. Jag trodde det skulle bli svårt att hålla tiden, men det gick jättebra. Jag använde mig av flera olika tekniker och former för att visa på bredd i mitt bagerihantverk, något som tydligen uppskattades av juryn. Jag är lite extra stolt över mitt egna matbröd – ett surdegsbröd med rapsfrön och rostade mannagryn. Gott att äta som det är, precis som ett matbröd ska vara, säger Kim Lund, vinnare av Årets Bagare 2016.

Till det andra matbrödet ställdes deltagarna inför ett överraskningsmoment i form av en råvarukorg med hemliga ingredienser. Kims korg innehöll grovt rågmjöl, dinkel, päron och mandel. Spännande och nyskapande ingredienser som Kim utnyttjade kreativt och inspirerande i sitt matbröd.

Årets Bagare sätter det genuina hantverket i fokus

Årets Bagare 2016 anordnades för tredje året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Syftet med tävlingen är att sätta fokus på brödets genuina hantverk och att bröd är klimatsmart, då huvudråvaran mjöl innebär en låg miljöbelastning, samt att öka intresset för bagaryrket hos yngre. Tävlingen är öppen för professionella bagare.

–Med Årets Bagare vill vi lyfta fram all den yrkesskicklighet som våra svenska bagare besitter. Något som vi verkligen fick se prov på under finalen: kreativa, trendiga, nyttiga och inte minst klimatsmarta bröd. Det är inte särskilt förvånande att Sverige anses vara ett av världens ledande länder inom bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar Årets Bagare.

Mästerskapet ägde rum i köpcentret Nordstan i Göteborg och varade i tre dagar. Huvudsponsorer var KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlén. Finalen arrangerades under den så kallade SM-veckan i Göteborg den 19–21 april, som även innefattade SM Unga Bagare och Skolmästerskapen.

Juryn i Årets Bagare 2016 bestod av:

Johan Sörberg, Bagarmästare och juryns ordförande
Robin Edberg, Bagare
Tony Olsson, Konditormästare
Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015
Anna Björlin, Bagare & Konditor

 

Resultat för Årets Bagare 2016:

Första plats:
Kim Lund som jobbar på Bageri Brillo i Stockholm och kommer ifrån Västerås.

Andra plats:
Anna-Lena Ehrling som jobbar på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg och kommer ifrån Lima.

Tredje plats:
Ellen Käck som jobbar på Bageri Brillo i Stockholm och kommer ifrån Sundbyberg.

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
Bedros Kabranian som jobbar på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm och kommer ifrån Trollhättan.
Tomas Helgesson som jobbar på Gateau i Lund och kommer ifrån Landskrona.
Tobias Henke som jobbar på Bageri Brillo i Stockholm och kommer ifrån Täby.