Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

23 februari 2017

Finalisterna klara i Årets Bagare 2017

För att åtnjuta den ärofyllda titeln Årets Bagare, tillika Svensk Mästare för professionella bagare, krävs att finalisterna utnyttjar sin kunskap och erfarenhet av hantverket till att skapa bröd och bullar med utsökt smak och i innovativa former. Idag avgjordes semifinalen av Årets Bagare och de fyra bagare som kvalificerat sig för finalen kan fokusera på att utveckla och finslipa recept och utformning av matbröd, baguetter, croissanter och bullar. Finalen av Årets Bagare avgörs i uppbyggda bagerier i köpcentret Nordstan i Göteborg 29–30 mars. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Under två, väldoftande, men också fullspäckade dagar kommer finalisterna i Årets Bagare 2017 att skapa och visa upp hundratals enastående bakverk där deras kreativitet, hantverksskicklighet, nya former, idéer samt teknik sätts på prov. Varje enskilt bakverk behöver vara perfekt när det kommer till smak, vikt och utseende. En metodjury granskar hur finalisterna arbetar och en smakjury bedömer utseende och smak på samtliga bakverk. Bakverken betygsätts utifrån smak, färg, form och kreativitet.

Årets final avgörs enligt internationellt snitt genom att varje finalist under sex timmar skapar smakfulla och inspirerande bakverk inom sju kategorier. Bagarna har, dagen före tävlingen, även en timme på sig för förberedelser, så kallat uppvägning. De sju delmomenten är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt ett bröd bakat av en hemlig råvarukorg som finalisterna får tilldelad genom lottning.

–Finalisterna i Årets Bagare ligger i framkant och driver hela branschen framåt. Vi vet att svenska bagare håller världsklass och i finalen av Årets Bagare får finalisterna chansen att inför publik visa upp hur otroligt skickliga och kreativa de är, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Den mycket välmeriterade juryn leds av bagarmästare Johan Sörberg. En metodjury som består av Anna Björlin och Robin Edberg bedömer utförandet av hantverket och de tekniker de tävlande bagarna utnyttjar för att skapa sina mästerverk. Parallellt bedömer en smakjury smak, färg och form på de färdiga bakverken. Smakjuryn består av Kim Lund (Årets Bagare 2016 och dubbel Nordisk Mästare med Svenska Bagarlandslaget), Bedros Kabranian (dubbel Nordisk Mästare med Svenska Bagarlandslaget) och Mattias Wallmark (4:a i VM med Svenska Bagarlandslaget och 5:a i individuella VM).

Välkommen till finalen av Årets Bagare 2017 den 29–30 mars i Göteborg.

Journalister är varmt välkomna att bevaka tävlingen och även prisutdelningen som sker i köpcentret Nordstan kl. 15:00. OSA till nena.j@kellyandpling.com senast den 21 mars.

 

Program i Nordstan i Göteborg för Årets Bagare:

Onsdag 29 mars
Kl. 10:00–16:00 Tävling för heat 1: Sarah Lindberg och Fredrik Eiserman tävlingsbakar i Nordstan
Kl. 16:00 Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
Kl. 16:00 Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan

Torsdag 30 mars
Kl. 07:00–13:00 Tävling för heat 2: Ått Padtum Söderström och Anders Svensson tävlingsbakar i Nordstan
Kl. 13:00–16:00 Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
Kl. 13:00 Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
Kl. 15:00 Prisutdelning i köpcentret Nordstan.

 

För högupplösta pressbilder och mer information: www.aretsbagare.se

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta: Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta: Nena Javadian, presskontakt hos PR-byrån Kelly and Pling mobil: 0735-71 14 14, e-mail: nena.j@kellyandpling.com