Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

15 februari 2018

Fem av landets skickligaste bagare gör upp om titeln Årets Bagare 2018

Idag avgjordes semifinalen i Årets Bagare. Fem finalister kommer att göra upp om titeln Årets Bagare 2018 tillika svensk mästare i professionell bakning i finalen som går av stapeln den 13-15 mars i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare, anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma och uppmuntra svenska bagares hantverkskunskaper och kreativitet. Den 13-15 mars kommer köpcentret Nordstan i Göteborg att fyllas av välbekanta och behagliga dofter av bröd och bakverk när de fem finalisterna bakar för att ta hem den åtråvärda titeln Årets Bagare 2018.

I årets tävling ingår åtta tävlingsmoment där finalisterna ska skapa inspirerande, vackra och förhoppningsvis banbrytande bakverk, både när det gäller smak och utseende, under sex timmar. En metodjury granskar finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömer utseende, smak, färg, form och kreativitet. De åtta delmomenten i årets final är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd. Matbrödet måste vara bakat på minst två råvaror från en hemlig råvarukorg som finalisterna blir tilldelade genom lottning på plats.

– Årets Bagare är en tävling där vi uppmärksammar de bagare som leder utvecklingen i branschen. Yrkesmän som  sätter trender och inspirerar till kreativ utveckling av hantverket. Det ska bli riktigt spännande att se vad årets finalister kommer att skapa under finaldagarna och vem som till slut kammar hem vinsten, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Vem som slutligen står som segrare och tar hem titeln Årets Bagare 2018 får vi reda på den 15 mars kl 15.00 i Nordstan i Göteborg.

Finalisterna i Årets Bagare 2018

Marcus Billing Söderberg är från Tumba och arbetar på Gamla verket i Segeltorp.
Paul Florian Ficard är från Hässleholm och arbetar på Björns konditori i Vellinge.
Lina Kempe är från Ängelholm och arbetar på Backhaus Bageri & Café i Helsingborg.
Fredrik Eiserman är från Jönköping och arbetar på Valhallabageriet i Stockholm.
Gustav Fagerman från Kristinehamn och arbetar på Artisan Bread i Karlstad.

Juryn för Årets Bagare 2018

Johan Sörberg, bagarmästare och konditormästare, juryordförande med gedigen meritlista från såväl nationella som internationella tävlingar. Johan är tidigare landslagstränare för Bagarlandslaget som han lyckades bli bäst i Europa med. President för juryn i VM för bagare och känd bland hela svenska folket genom sin medverkan som domare i Hela Sverige Bakar.
Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017. Arbetar på Vår Gård i Saltsjöbaden.
Kim Lund, Årets Bagare 2016. Medlem i Bagarlandslaget och tränare för Juniorbagarlandslaget. Arbetar på restaurang Frank Bistro i Västerås.
Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015. Driver Spånga Konditori samt Bullar & Bröd i Stockholm.
Tobias Bergstrand, tidigare medlem i Bagarlandslaget. Driver Utö Bakgård i Stockholms skärgård.

Om Årets Bagare

Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och anordnas för femte året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Huvudsponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen äger rum under SM-veckan i Nordstan, Göteborg den 13-15 mars och segraren vinner 40 000 kr. SM-veckan inkluderar även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Finalen av Årets Bagare och prisutdelningarna för samtliga tre tävlingar sker i köpcentret Nordstan i Göteborg. Mer information finns på www.aretsbagare.se

Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Årets Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor, Mack-SM samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. För mer information: www.bageri.se

Pressinbjudan: Bevaka Årets Bagare 2018 på plats i Nordstan
Välkommen till finalen av Årets Bagare 2018 den 13–15 mars i Nordstan, Göteborg. Journalister är varmt välkomna att bevaka tävlingen och även prisutdelningen som sker kl. 15:00 den 15 mars. OSA till nena.j@kellyandpling.com senast den 11 mars.

Program i Nordstan i Göteborg för Årets Bagare:

Tisdag 13 mars
• Kl. 10.00– 16.00 – Tävling för heat 1: Marcus Billing Söderberg
• Kl. 16.00– Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
• Kl. 17.00-19.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan

Onsdag 14 mars
• Kl. 10.00– 16.00 – Tävling för heat 2: Gustav Fagerman och Paul Florian Ficard
• Kl. 10.00– 19.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
• Kl. 16.00– Juryn provsmakar på scenen i Nordstan

Torsdag 15 mars
• Kl. 07:00 – 13:00 – Tävling för heat 3: Lina Kempe och Fredrik Eiserman
• Kl. 10:00 – 17:00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
• Kl. 13:00 – Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
• Kl. 15.00 – Prisutdelning i köpcentret Nordstan.

 

Presskontakt

För ytterligare information om Årets Bagare:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
Mobil: 0703-64 67 94, e-post: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder:
Nena Javadian, presskontakt hos PR-byrån Kelly and Pling
Mobil: 0735-71 14 14, e-mail: nena.j@kellyandpling.com