Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

14 mars 2019

Alexander Pelli är Årets Bagare 2019

Årets Bagare 2019 är avgjort. Alexander Pelli från Uddevalla som jobbar på Bageri Petrus i Stockholm kammar hem förstaplatsen och kan nu titulera sig Årets Bagare, tillika Svensk Mästare för professionella bagare. Alexander imponerade bokstavligen från ax till bulle, med exceptionell kreativ höjd, hantverksskicklighet och nytänkande med smaksensationer i bland annat sina vackra bullar, lyckades Alexander få juryn på fall.

–Det behövs en sådan här tävling där vi inspireras och lär av varandra. Att vinna handlar om att man är nördig och älskar det man gör i kombination med en rejäl dos pannben, säger Alexander.

I finalen satte sex av landets bästa bagare sin yrkesskicklighet och sina tävlingsnerver på prov under hård tidspress framför publik. På endast sex timmar bakade finalisterna totalt 160 bakverk vardera. Finalisterna fick inte minst visa upp sina kunskaper när årets hemliga moment, knäckebröd, skulle bakas och många nya smakvarianter visades upp som till exempel dinkelknäcke med polenta och anis och rödbetsknäcke med citron. Nu står det klart att Alexander Pelli står som segrare och är Årets Bagare 2019, tillika Svensk Mästare för professionella bagare.

Juryns motivering lyder: ”Med en innovativ inställning till bagaryrket skapar årets vinnare en ny dimension, en fusion mellan bageri och konst där bullen blir till en dessert och de djupa och balanserade smakerna leker sin väg till juryns hjärtan. Vinnaren har kanaliserat sin höga energi till ett fokuserat arbete under hela tävlingen och samtidigt utnyttjat tiden till att låta smakerna i brödet utvecklas. Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets Bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

Allt kändes väldigt bra, jag har inte hunnit ta in att jag vunnit än. Jag älskar bageri och drivs av det visuella i mitt arbete, det är roligt och man kan inspireras av allt från kockar till konst. Och det gör mig glad att juryn såg allt det som jag ville åstadkomma. Jag vill väcka känslor med mina bakverk, säger Alexander.

 

Alexander bakade bland annat bullar skapade av kavlad deg och fyllda med bergamottkräm samt toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. Även ett fullkornsrikt surdegsbröd på dinkel, råg och vete fanns bland tävlingsbidragen. Stoltast var Alexander över sina klassiska croissanter och innovativa bullar. Den välmeriterade juryn bedömde bakverken utefter såväl utseende, teknik och smak som kreativ höjd.

- Att prestera på en så hög nivå i en ny miljö, framför publik och samtidigt vara under tidspress är en utmaning få klarar av. Att då se vinnaren leverera helt nya former av bakverk i ett perfekt utförande har varit otroligt roligt att se. Jag är mycket imponerad. Alexander Pelli kommer att inspirera hela branschen med sina bullar som har skapats utifrån klassiska bakverk och lyfts med helt nya kombinationer. Sverige bevisar återigen att vi har bagare av absolut världsklass, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Bagare. 

På andra plats kom Paul Florian Ficard som jobbar på Björns Konditori i Vellinge. Montadar Kanbar från Bullar & Bröd i Stockholm tog hem en tredjeplacering.

 

Resultat Årets bagare 2019

Första plats:
Alexander Pelli, jobbar på Bageri Petrus i Stockholm

Andra plats:
Paul Florian Ficard, jobbar på Björns Konditori Vellinge

Tredje plats:
Montadar Kanbar, jobbar på Bullar & Bröd i Stockholm

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
Amanda Gustavsson, Magnus Johanssons Konditori och Bageri i Stockholm
Marcus Billing Söderberg, Tegnérs Bageri i Tullinge
Rashad Salah, Åsa Hembageri

 

Juryn för årets deltagare 2019:

Kim Lund: Årets Bagare 2016, medlem i Svenska Bagarlandslaget, jobbar på Frank i Västerås 
Ått Padtum Söderström: Årets Bagare 2017, jobbar på Vår Gård Saltsjöbaden
Robin Edberg: tidigare medlem i Svenska Bagarlandslaget, jobbar på Cum Pane i Göteborg
Gustav Fagerman: Årets Bagare 2018, jobbar på Artisan Bread i Karlstad 
Sara Fjärrstrand: medlem i Svenska Bagarlandslaget, jobbar på Kopparlundens bageri i Västerås

 

Om tävlingen

Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och arrangeras för sjätte året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen äger rum under SM-veckan i bageri i Nordstan, Göteborg den 11-14 mars. Två deltagare tävlar per dag med 75 minuter uppvägning dag 1 och sex timmar finalbakning dag 2.

 

Segraren vinner 40 000 kr samt en Varimixers Teddy till ett värde av 10 000 kr. SM-veckan i bageri inkluderar även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen.

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta: Ellen Spångberg, presskontakt hos PR-byrån JMWGolin. Mobil: 076-890 47 32, e-mail: ellen.spangberg@jmwgolin.se

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. Mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se