Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

12 februari 2019

De gör upp om titeln Årets Bagare 2019

Uttagningen till Årets Bagare är avgjord. Nu återstår 6 finalister som den 11-14 mars gör upp om den prestigefyllda titeln Årets Bagare 2019, tillika Svensk Mästare för professionella bagare, i Nordstan, Göteborg.

Den 11-14 mars fylls köpcentret i Nordstan av ljuvliga dofter av nybakade bröd och bakverk. Tävlingen Årets Bagare, tillika Svenska Mästerskapen för professionella bagare, anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Under tävlingen kommer Sveriges bagarelit sätta sin yrkesskicklighet på prov, utmana varandra och prestera under extraordinär tidspress.

I ett öppet bageri i Nordstan ska finalisterna skapa inspirerande, vackra och banbrytande bakverk gällande såväl smak som utseende. Finalisterna bakar totalt 150 bröd vardera på endast sex timmar. Bagarna har, dagen före tävlingen, även 75 minuter på sig att bland annat sätta degar, koka sylt mm.

- Bageri är ett gediget hantverk och tävlingen Årets Bagare ger de bagare som verkligen driver branschen framåt en arena att visa upp sin yrkesskicklighet på. Jag är nyfiken på vad som kommer att vara mest spektakulärt, bullarna eller matbröden. Jag är övertygad om att vi kommer att få se både en hög kreativ nivå och teknisk skicklighet – Sverige bevisar gång på gång att vi har bagare av absoluta världsklass, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer.

Vissa bakverk ska produceras enligt fasta kriterier på både vikt, längd och form. Här ställs höga krav på precision och exakthet. Andra får formas och smaksättas fritt. Årets Bagare 2015, Gabriel di Grado, skapade till exempel en äppelpaj i form av en bulle och Årets Bagare 2017, Ått Padtum Söderström, bakade en bulle formad som en lotusblomma. I de friare momenten ställs alltså höga krav på kreativitet men även smaksäkerhet.

Juryn följer finalisterna under hela tävlingen och bedömer tekniker och utförandet av hantverket. Juryn smakar även på samtliga bröd och bakverk när de är färdiga. Bakverken betygsätts utifrån såväl smak, färg, form som kreativ höjd. Årets välmeriterade jury består av ordförande Kim Lund som blev Årets Bagare 2016, medlem i Bagarlandslaget och arbetar på Frank i Västerås, Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017, Vår Gård Saltsjöbaden, Robin Edberg, tidigare medlem i Bagarlandslaget, Cum Pane i Göteborg, Gustav Fagerman, Årets Bagare 2018, Artisan Bread i Karlstad och Sara Fjärrstrand, medlem i Bagarlandslaget, Kopparlundens bageri i Västerås.

 

Här är finalisterna i Årets Bagare 2019

Alexander Pelli är från Uddevalla och jobbar på Bageri Petrus i Stockholm
Amanda Gustavsson är från Ryssby och jobbar på Magnus Johanssons Bageri och Konditori i Stockholm
Marcus Billing Söderberg är från Tumba och jobbar på Tegnérs Bageri i Tullinge
Montadar Kanbar är från Spånga och jobbar på Bullar och Bröd i Stockholm
Paul Florian Ficard är från Vellinge och jobbar på Björns Konditori i Vellinge
Rashad Salah är från Åsa och jobbar på Åsa Hembageri

 

Om Årets Bagare

Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och anordnas för sjätte året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen äger rum under SM-veckan i bageri i Nordstan, Göteborg den 11-14 mars. Segraren vinner 40 000 kr samt en Varimixers Teddy till ett värde av 10 000 kr. SM-veckan i bageri inkluderar även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Finalen av Årets Bagare och prisutdelningarna för samtliga tre tävlingar sker i köpcentret Nordstan i Göteborg.

 

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta: Ellen Spångberg, presskontakt hos PR-byrån JMWGolin. Mobil: 076-890 47 32, e-mail: ellen.spangberg@jmwgolin.se 

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. Mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se